Demokratin i Hongkong inskränks ytterligare

Många Hongkong-bor befarar att 2020 även det kommer bli ett år fyllt av små nedmonteringar av demokratin och blodiga protester. Den utlovade två-systems-lösningen har hittills inte fungerat och få hyser något hopp om att den ska göra det i framtiden.

Vad är bakgrunden?

Hongkong, en stad och en egen region i Kina, var fram till 1997 en brittisk besättning. När det överfördes till Kina utlovades invånarna demokrati och att parollen “Ett land, två system” skulle gälla till det att staden var fullständigt inkorporerat i Fastlandskina 50 år senare. Nedmonteringen av demokratin har dock på senaste tiden gått snabbt och många invånare är missnöjda med att de givna löftena inte hålls. Bland annat lokalvalen har genomgått ett tveksamt förfarande. De senaste åren har många Hongkong-bor, med unga studenter i de främsta leden, gått ut i protester. De stora så kallade paraplydemonstrationerna har gått fredligt till, men de senaste månaderna har våldsamma kravaller utbrutit. Det polytekniska universitetet har varit under belägring och få studenter har längre en fungerande skolgång.

Ibland känns det kanske tufft att läsa om våld och elände i världen. Då kanske man vill läsa om något lättsammare, till exempel la liga planer i miami eller andra intressanta sportnyheter.

Nyåret 2020 i Hongkong

Sedan juni 2019 har stora protester pågått och när polisen inför nyårsfirandet skulle rensa upp i staden och avlägsna bland annat de paraplyer som använts avlägsnade demonstranterna sig fredligt. Den stora årliga fyrverkeriföreställningen ställdes in då Kina befarade att den skulle kunna tas över av demonstranter för att utföra sprängdåd. Istället anordnades en lasershow. Relationen mellan Hongkong och Kina är ansträngd och präglas av misstro, På samma sätt känner många av Hongkongs invånare en misstro mot både Hongkong och Kina, Man menar att tvåsystemslösningen numer bara är tomma ord. De demokratiska rättigheterna har gradvis urholkats och många är upprörda över de dryga 2000 människor som allvarligt skadats i de demonstrationer som varit,