Julmusten – en produkt som är hyllad och ratad

Drycken som vi alla känner till, julmusten är faktiskt baserad på ett hemligt recept av familjen Roberts i Örebro. Coca-Cola (vars recept också är topphemligt) har försökt köpa receptet utan att lyckas. Den här artikeln är tillägnad julmusten sedd ur flera olika perspektiv. Julmusten är en tradition  i norrländerna men inte lika populär utomalnds som t.ex. coca-cola. Denna dryck kan vi se överallt på TV där den är sponsrad specielt under fotbollsmatcher och stora turneringar som EM-fotboll.

Julmusten – en tradition

Många förknippar julen med röda saker, pepparkakor, Aladdin och diverse julpynt. Kronan på verket är dock för många julmusten. Julmusten säljs av flera olika varumärken, varav Apotekarnes och Nygårda är de populäraste. Internetprofilen tillika Youtubeikonen Clara Henry gjorde i sin karriärs linda ett klipp om namnet “Apotekarnes” och hur det skulle uttalas. Drycken är snarlik Coca-Cola eller Pepsi, bortsett från att den skummar väldigt mycket vid upphällningen. Skummet brukar vara populärt att kvickt smutta på innan det upplöses ur sin gasform och blir till vätska.

Vilka gillar då att dricka julmust? Svaret är att de flesta oavsett ålder och kön uppskattar smaken som julmusten bibringar. Vill man undvika sockret finns det light-versioner av julmusten precis som för vilken annan vanlig läskedryck som helst. Huruvida julmusten smakar bäst när den levereras i plastflaskor, glasflaskor eller aluminiumburkar tvistar de lärde om. Förmodligen är ens preferens individuell, men för den sparsamme är det mest ekonomiskt att handla julmust i storpack tappad på plastflaskor. Oftast kan man köpa ett sexpack eller styckvis, beroende på hur mycket man orkar bära hem. Julmust finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker redan i slutet av oktober. I februari brukar musten försvinna från butikshyllorna för att efter någon månad ge rum åt påskmusten. Även här går meningarna isär, vissa påstår att båda varianterna är tillverkade enligt samma recept medan andra hävdar att julmusten är unik. Julmusten är dock med råge den mest populära drycken av de två.

Julmust och karies samt diabetes

Som med all annan mat och dryck gäller det att konsumera julmust med måtta, och inte bara för din plånboks skull. Julmust är frätande och har precis som Coca-Cola ett riktigt lågt pH-värde (runt 3,0) vilket innebär att drycken är sur. Emaljen eroderar av frätande vätskor, vilket innebär att dina tänder kan bli angripna av bakterier och skadas. Karies och hål i tänderna kan också uppstå av långvarigt drickande av läsk. Därför är det viktigt att följa tandläkares rekommendationer och använda flourtandkräm vid tandborstning två gånger per dag. Tandtråd rekommenderas också! Ju bättre man tar hand om sitt tandkött och sina tänder, desto friskare blir man i övrigt. Lagningar av hål i tänderna är också en väldigt kostsam historia, var därför rädd om tänderna och drick julmust med måtta!

Diabetes uppstår på grund av att kroppens eget hormon insulin inte klarar av att reglera blodsockret. Om man förtär mycket socker i såväl fast (godis och snabbmat) som flytande (läsk och juice) form skjuter ens blodsocker upp i amplitud, vilket stressar kroppen att bilda mer insulin. Till slut kan denna funktion avstanna, vilket är farligt. Kroppen får då svårt att fungera normalt vilket i värsta fall kan leda till döden. Lightversioner är inte alltid bättre för hälsan eftersom att exempelvis aspartam inte är naturligt vilket gör att kroppen ser det som ett gift. Det gäller alltså att dricka såväl original- som lightversioner av julmust med måtta. Din hälsa är viktigare än det där extra glaset.

Framtida experiment med julmust

Vem har sagt att julmust till smaken och utseendet måste påminna om cola? Ingen, eftersom det nästan är en naturlag! Coca-Cola har lyckats extremt bra på grund av smaken, sockret och kolsyran. De som tar upp striden mot colan är Fanta och Sprite. Fanta är för många en läskande apelsindryck vars signum är den orangegula färgen. Sprite å andra sidan har ingen exotisk färg utan ser mest ut som vanlig sockerdricka.

Framtida experiment med julmust hade därför varit att implementera musten i apelsinläsk, sockerdricka och exempelvis hallonsoda. Kanske hade detta blivit storsäljare och på allvar kunnat konkurrera med julmustens ohotade ställning som No. 1? Framtiden får helt enkelt utvisa vad som kommer att ske, men till dess kan man fortsätta njuta av såväl jul- som påskmust.

Sammanfattning

Allt roligt har ett slut, även denna artikel. Vi har lärt oss att julmusten är baserad på ett hemligt recept, är hälsovådlig vid överkonsumtion samt erhållit en hypotes om framtida experiment med den älskade julmusten. God jul!