Kommer man fortsätta resa mindre i framtiden?

Sedan Covid-19 bröt ut och blev en pandemi har resandet utomlands minskat med ca 70 %. Dels på grund av att många länder stängt sina gränser, dels på grund av rädslan att smittas. Vissa av de länder som är svenskars favorit har också varit helt nedstängda. Många har istället valt att fira semestern i Sverige och runt hemmet. Till och med begreppet hemester har vuxit fram och trendar på sociala medier. Mindre resande är bra för miljön men samtidigt så påverkar mindre resande många branscher. Det har lett till att människor blivit arbetslösa och ekonomin påverkats negativt.

Kommer det minskade resandet hålla i sig?

Flygbranschen har drabbats hårt, flygbolag har gått i konkurs och andra har fått göra sig av med stort antal anställda. Miljöpolitiskt går samhället också mot en grön omställning och mindre resande är i linje med vad som krävs för att minska utsläppt. Flygskam var också ett ord som spreds innan Covid-19 så kanske kommer aldrig resandet att sätta fart igen. Istället så kommer nog semestrandet i det egna landet öka och många hittar nya intressen. Dessutom passar det bra att kunna Live stream Unibet TV och tillbringa mer tid tillsammans med sällskapspel. För tidigare var det semester när man kunde ägna sig åt de små sakerna. Fika ute i naturen, cykla och fiska eller bara ligga vid sjön eller vid stranden i närheten av hemmet.

Hur kan man rädda ekonomin?

Många ekonomier utomlands är helt beroende av turismen och faktiskt är Sverige beroende av att utländska turister besöker Sverige. I Spanien utgör turismen nästan 15 % av BNP och över 2,8 miljoner personer är anställda inom turistindustrin. Sen får man lägga till alla som är underleverantörer eller indirekt beroende av turismen. Det är en gigantisk utmaning att ställa om och det finns inga bra svar idag. Svikande turism gör att behovet av att stödja lokala företag ökar och välja inhemska alternativ när det är möjligt.