Kulturanslag minskas i ny budget

Moderaterna menar att vuxna människor borde betala entré till statliga muséer på egen hand.

Moderaterna och deras partikompisar Kristdemokraterna, som är ett parti som står Moderaterna ganska nära i många frågor, har i sin budget som röstats igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna ingen fri entré till de statliga museer som finns. Detta är en liten nyhet om kulturen som är värd att uppmärksamma mitt i den stora budgetfrågan, för det kanske inte är den största nyheten i den budget som nu klubbats igenom i riksdagen. Men den är ändå intressant, tycker jag. Ett annat anslag som man hyvlar ner på i den budget som klubbats igenom är det särskilda anslaget som tidigare fanns öronmärkt till kulturskolor runtom i vårt avlånga land.

Moderaterna menar bland annat att genom att skatter sänks kan folk själva välja att lägga sina pengar på antingen kultur eller idrott. Det säger Moderaternas politiker Lotta Finstorp. Det är ett ganska naivt argument eftersom inte alla har så stora marginaler att man kanske har råd med kultur eller idrott i samma utsträckning som andra har. Ett annat alliansparti som faktiskt vill behålla de fria entréerna är Liberalerna, så där finns en skiljelinje inom den allians som allt mer tycks knaka i fogarna även om det knappast går att säga att den har spruckit.

De nya budgetramarna som bygger på en motion från Moderaterna och KD har nu klubbats igenom, en onsdag i mitten av december år 2018. I praktiken blir det 200 miljoner kronor mindre i budgeten för kultur, om man jämför med övergångsregeringens “opolitiska” budget som annars hade kunnat röstas fram. Opolitisk är den kanske inte, men den innehåller inga nyheter jämfört med den höstbudget som röstades igenom för ett år sedan. Men turerna är inte över ännu utan om sex dagar, en tisdag en knapp vecka innan julafton, blir det en debatt i riksdagen om kulturbudgeten. Där blir det debatt om innehållet i budgeten, alltså vad pengarna ska användas till.

Moderaterna verkar nöjda med utfallet och skriver i ett inlägg på sociala medier att en borgerlig regering är bäst lämpad att styra landet med en borgerlig budget, samt att Sverige nu har fått en moderat riktning men också behöver en moderat (eller moderatledd) ledning. Eftersom Liberalerna inte vill avskaffa fri entré på muséer kan det bli struligt. Vad gör man när pengarna inte räcker till fria entréer men Liberalerna och de rödgröna partierna röstar för att behålla fria entréer på statliga muséer.

Moderaternas Lotta Finstorp, som är deras kulturpolitiska talesperson samt en moderat politiker, menar att de fria entréerna till statliga muséer är orättvisa eftersom många muséer ligger i Stockholm. Trots det vill Moderaterna fortfarande behålla fria entréer för både barn och ungdomar upp till 19 år. Dessutom försvinner anslagen (på cirka 100 miljoner extra inom ramen för utbildning) till landets kulturskolor, som fanns med i anslagen i en tidigare rödgrön budget. Pengarna skulle gå dels till att sänka avgifterna i kulturskolor, som till exempel musikskolor, och dels till att utveckla kulturskolorna vidare. Men så blir det nu alltså inte.

Lotta Finstorp (M) hänvisar till att staten ger fem miljarder i anslag till kommunerna och menar att kommunerna kan ta av de pengarna till kulturskolorna. Men frågan är om inte kommunerna har många andra hål att stoppa pengarna i. Men allting är inte nedskärningar i budgeten, utan Moderaterna och KD gör åtminstone ett litet ganska ynkligt anslag på 25 miljoner kronor. De pengarna ska gå till kultur, närmare bestämt till biblioteken för arbete med barn i så kallade utsatta områden. Det i sig är inte så dumt men det ska jämföras med att Moderaterna alltså sänker kulturbudgetens anslag till statliga muséer med 200 miljoner och även skär på anslagen till kulturskolorna med 100 miljoner kronor, totalt 300 miljoner kr mindre. I relation till det är 25 miljoner inte så mycket och i relation till de skattesänkningar på runt 20 miljarder som också föreslås är 25 miljoner förstås knapert.